Hallo daar! Zo tof dat jij deelneemt aan de workshopreeks ‘Doceren én doseren!’!

Doceren is een mooi beroep, zeker wanneer je veel terugkrijgt van je studenten. Maar stellen de job ook zijn valkuilen heeft, is een understatement.

Het is een echte evenwichtsoefening… en soms val je dan eens van je koord.

Op deze pagina vind je info die je kan helpen om dat fameuze evenwicht te (her)vinden.

Veel plezier én succes!

Vragen? Feedback?  evi [at] oMdenkerij [dot] be

 

We doen het voor de studenten

PEILER 1: STRESS

Agenda-oefening:

* dit is waar ik mijn agenda haalde! er zijn er natuurlijk in alle soorten en maten, maar deze is niet te groot, en heeft genoeg plek om te noteren. Maar kies vooral een agenda die bij jou past!

oefening HSP/HSS:

* vragenlijst HSP: link

* om evenwicht te kunnen vinden, is niet enkel bezig zijn binnen je job belangrijk. je leven bestaat immers uit meer dan werken, toch? Dus ook in de andere delen van je leven kan er onevenwicht zijn. Bieke Geenen schreef een zeer inzichtelijk handboek over ‘Hoogsensitief Ouderschap‘ (Lannoo, 2020). Ik haalde er al meermaals mijn mosterd!

* vragenlijst HSS: link

* meer lezen over HSS? ‘Prikkels bijten niet!’ van Saskia Klaaysen (HSP Training, 2019) geeft meer inzicht in wat een HSS net zo bijzonder maakt.

* op de site van Saskia Klaaysen kan je nog meer bevattelijke én helpende filmpjes vinden over dit onderwerp.

oefening over- en onderprikkeling:

* link filmpje overprikkeling Saskia Klaaysen: Filmpje YouTube

* link filmpje onderprikkeling Saskia Klaaysen: filmpje YouTube

* vragenlijst zintuiglijke prikkels uit ‘Leven met Sensaties’ van Winnie Dunn, Pearson benelux BV, Amsterdam, 2013. Dit boek is een praktisch handboek dat je meer inzicht kan geven over hoe jij met prikkels omgaat. Wil jij graag de vragenlijst invullen? Stuur me even een mailtje op evi [at] oMdenkerij [dot] be!

oefening Dopamine & zen:

Headspace (meditatie-app die voor mij alvast werkt!): link

 

 

PEILER 2: EVENWICHT

oefening Draagkracht vs Draaglast

* dit is een oefening die gebaseerd is op enerzijds het Balansmodel van Bakker & Bakker. Dit is gericht op kinderen. Daarnaast heb ik mij laten inspireren op de vragenlijst in het boek ‘Le burn-out parental‘ van Isabelle Roskam en Moïra Mikolajczak (DeBoeck, 2018). Dit laatste boek is een onderzoek naar de oorzaken, symptomen én behandeling van een parentale burn-out. Op de site van CM vind je een een korte Nederlandstalige uitleg van wat een parentale burn-out is.

oefening: jouw missie

* link naar Simon Sinek ‘Why, how, what’: filmpje YouTube

 

 

 PEILER 3: ACTIE!

oefening: Focussss (deel 2)

* op mijn Pinterestpagina vind je inspiratie om jouw ‘Focusposter’ zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Steek er jouw liefde in!

* Nog meer nood aan actie? Check de Goodhabitz-pagina, een online trainingsprogramma waar je korte trainingen kan volgen rondom allerlei thema’s, ook over stress en burn-out. Een korte test selecteert voor jou de beste trainingen, zodat je meteen aan de slag kan. de pagina vind je via het intranet > HR Portaal > Online trainingen.